Ζω καλύτερα – Ευ Ζην

Άνοιγμα σχολείου στην κοινότητα – Συνεργασία με επαγγελματίες, φορείς και δομές Υγείας.

Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων «Μαθαίνοντας για τη σεξουαλική υγεία, γνωρίζοντας επαγγελματίες υγείας» και στο Σχέδιο Δράσης του σχολείου «το Γυμνάσιο Κλειδί Εκπαιδευτικής μετάβασης»

Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων για τη Γ τάξη στο θεματικό κύκλο «Ζω καλύτερα – Ευ ζην», το σχολείο μας επέλεξε να συνεχίσει και τη φετινή σχολική χρονιά, το πρόγραμμα ανοίγματος στην κοινότητα, να συνεργαστεί με φορείς και επαγγελματίες Υγείας, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να ενημερωθούν όχι μόνο για θέματα σεξουαλικής αγωγής από ειδικούς αλλά να γνωρίσουν και διάφορα επαγγέλματα υγείας στα πλαίσια του επαγγελματικού τους προσανατολισμού. Το εγκεκριμένο πρόγραμμα αναπτύχθηκε από την κ. Χριστίδου Χριστίνα, ψυχολόγο, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Δ.Δ.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης, κατά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΙΕΠ.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατά τα πρώτα εργαστήρια με τις εκπαιδευτικούς τους κ. Παπαδοπούλου Κωνσταντία, κ. Βλάχου Ασημίνα και λίγο αργότερα με την κ. Τερζοπούλου Ε. κατά τη διάρκεια σειράς δραστηριοτήτων αναγνώρισαν ανάγκες, διατύπωσαν ερωτήσεις, ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα και τη δομή του. Ανέπτυξαν ακόμη μέσα από δραστηριότητες εμπιστοσύνη και οικειότητα, συνέταξαν σε κάθε τμήμα συμβόλαιο ομάδας και δημιούργησαν ομάδες εργασίας. Επίσης χρειάστηκε να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους από το μάθημα της Βιολογίας.

Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων τους είχαν την ευκαιρία να:

  • μάθουν για το σώμα και τις λειτουργίες του, να ενημερωθούν από την εισηγήτρια κ. Αρμένη Δέσποινα ιατρό – γυναικολόγο για το αναπαραγωγικό σύστημα, να διατυπώσουν ερωτήσεις για τη σύλληψη και την αντισύλληψη και επιπλέον, μέσω συνέντευξης, να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το επάγγελμα.
  • ενημερωθούν για τα «Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα –AIDS» την προφύλαξη και την προστασία τους από αυτά όσο και από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη από την εισηγήτρια κ. Ευαγγελίδου Δόμνα, Επισκέπτρια Υγείας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Β.Δ. Τομέα του Γ.Ν. Παπανικολάου. Επιπλέον πήραν συνέντευξη από την Επαγγελματία Υγείας για να συντάξουν το επαγγελματικό προφίλ, αλλά και για να μάθουν σχετικά με το Φορέα της εργασίας της.
  • συζητήσουν για τα «Στερεότυπα και τις προκαταλήψεις σχετικά με τα φύλα» με εισηγήτριες τις κ.κ. Τερζοπούλου Γαβριέλλα, κλινική ψυχολόγο και Φυλακτού Κυριακή, κοινωνική ανθρωπολόγο από το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα». Οι μαθητές και οι μαθήτριες αφού συμμετείχαν με ζήλο σε βιωματική δράση, συζήτησαν στη συνέχεια για στερεότυπα & προκαταλήψεις σχετικά με τα φύλα, έθιξαν το επίκαιρο θέμα της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης, τους τρόπους πρόληψης & αντιμετώπισης και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της «Πυξίδας» και τον επαγγελματικό ρόλο των εισηγητριών ώστε να συντάξουν το επαγγελματικό προφίλ του/ης κλινικού/ης ψυχολόγου & του/ης κοινωνικού/ης ανθρωπολόγου».
  • πληροφορηθούν για το επάγγελμα του/ης Νοσηλευτή/τριας και της Σχολικής Νοσηλεύτριας από την κ. Τσιτλακίδου Αγγελική που τη τρέχουσα χρονιά εργάζεται στο σχολείο μας , η οποία με θέρμη τους μίλησε για τη δουλειά της αλλά και τα καθήκοντά της τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στο σχολείο, ώστε να συντάξουν το επαγγελματικό προφίλ του/ης Νοσηλευτή/τριας.
  • γνωρίσουν τη δράση και τη λειτουργία του Κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Νεάπολης Συκεών και να πληροφορηθούν για το επάγγελμα του/της Κοινωνικού λειτουργού από την κ. Σασάκαρη Δόμνα και την κ. Πίσαρη Γεωργία, που ευγενικά δέχθηκαν να παραχωρήσουν συνέντευξη για την εργασία τους κατά την επίσκεψή τους στο σχολείο μας και την ενημέρωση σχετικά με τον Εθελοντισμό στο Δήμο μας.

Με το πέρας των εργαστηρίων οι μαθητές και οι μαθήτριες προχώρησαν σε ανατροφοδότηση- αξιολόγηση των εργαστηρίων, συμπλήρωσαν φύλλα αυτοαξιολόγησης- ετεροαξιολόγησης και συνολικής αξιολόγησης του προγράμματος. Τέλος, σε συνεργασία με τα μέλη των ομάδων τους πρόκειται να συγκεντρώσουν, επεξεργαστούν, εμπλουτίσουν και από έγκυρες πηγές του διαδικτύου και στη συνέχεια να παραδώσουν το προφίλ των Επαγγελμάτων Υγείας με τα οποία ήρθαν σε άμεση επικοινωνία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας μικρός οδηγός επαγγελμάτων Υγείας.

Δείτε παρακάτω άρθρα από τις δράσεις μας: