Στον αστερισμό … του Ιάκωβου Καμπανέλλη!
Τη φετινή σχολική χρονιά, το 3ο Γυμνάσιο Συκεών συμμετείχε για πρώτη φορά στο σχολικό δίκτυο για τη μουσική «Στον αστερισμό των Μουσών», τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου θεατρικού μας συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη. Το δίκτυο σχολείων υποστήριξαν η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου
Κεντρικής Μακεδονίας στη μουσική και ο Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Στη μεγάλη αυτή διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου 2023 το απόγευμα στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, έλαβαν μέρος 7 σχολεία:
το 1ο και 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης, το Μουσικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 1ο Λύκειο Θέρμης (Ανατολική Θεσσαλονίκη) και το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με το 3ο Γυμνάσιο Συκεών ( Δυτική Θεσσαλονίκη) , το δικό μας σχολείο. Ήταν μία διοργάνωση που προετοιμαζόταν από τους καθηγητές -τριες μουσικής των σχολείων όλη τη χρονιά και περιλάμβανε τραγούδια με στίχους του Ι. Καμπανέλλη, καθώς και αποσπάσματα από θεατρικά του έργα. Η χορωδία του σχολείου μας, σε συνεργασία με τη χορωδία του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου, εμφανίστηκε με τρία τραγούδια από το έργο «Παραμύθι χωρίς όνομα» υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία της καθηγήτριάς μας κ. Μπάσογλου Αναστασίας και του κ. Ξανθού Χρήστου από το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου. Έκανε επίσης και την πρώτη της εμφάνιση η θεατρική μας ομάδα με τη 1η σκηνή από το «Παραμύθι χωρίς όνομα» με την επίβλεψη της κ. Βλάχου Ασημίνας, κοινωνιολόγου και υπεύθυνης της ομάδας. Η βραδιά έκλεισε με το τραγούδι «Φίλοι κι αδελφοί» του Στ. Ξαρχάκου που τραγούδησαν οι χορωδίες όλων των σχολείων σε μία καταπληκτική εκτέλεση.
Το πρόγραμμα είχε σκοπό να παράξει καλλιτεχνικά ερεθίσματα και να δημιουργήσει περισσότερα κίνητρα για την ενασχόληση των μαθητών/-τριών με τις τέχνες. Τα προβλεπόμενα οφέλη για τους/τις μαθητές/-ήτριες είναι η ανάπτυξη μουσικών δεξιοτήτων, η κοινωνικοποίηση και η καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας. Οι διαδικασίες συνεργατικής αλληλεπίδρασης μεταξύ όλων των συμμετεχόντων/-ουσών (καθηγητών/-τριών και μαθητών/-τριών) ευνόησαν τη θεμελίωση δημοκρατικών δομών στην εκπαίδευση καθώς και την ανάδειξη της προσωπικότητας του/της καθενός/-μίας συμμετέχοντα/-έχουσας ξεχωριστά, υποστηρίζοντας τους μηχανισμούς ανατροφοδότησης και ενδυναμώνοντας την αρχετυπική έννοια της κοινότητας.
Ήταν μία εμπειρία αξέχαστη τόσο για τους συναδέλφους που συνεργάστηκαν δημιουργικά και με αγάπη όσο και για τους μαθητές -τριες μας που όχι μόνο διασκέδασαν με τις κοινές πρόβες και γνώρισαν μαθητές -τριες από διαφορετικά σχολεία, αλλά είδαν και τις προσπάθειές τους να ανταμείβονται με την αποδοχή και το χειροκρότημα που κέρδισαν επάξια. Να είστε σίγουροι -ες ότι θα έχει και συνέχεια!