Οι μαθητές/τριες μας ανακαλύπτουν τους “Δρόμους του Νερού” στην Καστοριά
Τη Δευτέρα 13/05/2024 έως και την Τετάρτη 15/05/2024, με μαθητές της Α’ και Β’ τάξης πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Καστοριά με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος “Οι Δρόμοι του Νερού – Η Λίμνη της Καστοριάς” στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς. Την πρώτη μέρα η σχολική ομάδα παρακολούθησε προβολή, στο χώρο του ΚΠΕ, σχετικά με τον Προϊστορικό Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού με σκοπό να αντιληφθούν οι μαθητές/τριες την αέναη εξάρτηση του ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον. Στη συνέχεια περιηγήθηκε στον χώρο αναπαράστασης του προϊστορικού οικισμού σύμφωνα με το εκπαιδευτικό περιεχόμενο δύο ψηφιακών εφαρμογών: «Κάποτε στο Δισπηλιό» και «Έγκλημα στον Λιμναίο Οικισμό». Πρόκειται για χωροευαίσθητες, βασισμένες στην αναγνώριση της τοποθεσίας του χρήστη, εφαρμογές μικτής πραγματικότητας, που υποστηρίζονται από ασύρματες, φορητές συσκευές (τάμπλετ). Η μέρα έκλεισε πολύ ευχάριστα γευματίζοντας και διασκεδάζοντας σε οικογενειακό κέντρο με τραγούδι και χορό.
Την επόμενη μέρα ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με τις έννοιες όπως οικοσύστημα, υγρότοπος, λεκάνη απορροής, φυσική εξέλιξη μιας λίμνης, βιοποικιλότητα, τροφικό πλέγμα, λειτουργίες και αξίες υγροτόπων, περιβαλλοντικά προβλήματα, εθνικές – διεθνείς συμβάσεις προστασίας, βιώσιμη ανάπτυξη στο χώρο του ΚΠΕ. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εργασία στο πεδίο ακολουθώντας τις οδηγίες ενός προσχεδιασμένου παιχνιδιού όπου οι μαθητές/τριες, χωρισμένοι/νες σε ομάδες, δραστηριοποιήθηκαν στην παραλίμνια περιοχή απέναντι από το κτήριο του Κ.Π.Ε., με σκοπό να παρατηρήσουν τον τρόπο αξιοποίησης της συγκεκριμένης περιοχής από τον άνθρωπο και να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα ενός υγροτοπικού οικοσυστήματος. Το απόγευμα δόθηκε ελεύθερος χρόνος για χαλάρωση και βόλτα στην όμορφη πόλη της Καστοριάς.
Την τρίτη μέρα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην περιοχή «Ντολτσό» του ιστορικού κέντρου της πόλης. Οι μαθητές/τριες εργάστηκαν στον χώρο σύμφωνα με το περιεχόμενο του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού «Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου». Πρόκειται για μία χωροευαίσθητη, βασισμένη στην αναγνώριση της τοποθεσίας του χρήστη, εφαρμογή μικτής πραγματικότητας, που υποστηρίζεται από ασύρματες, φορητές συσκευές (τάμπλετ). Έγινε μια τελευταία στάση στην Καστοριά για γεύμα και στη συνέχεια η ομάδα αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη.
Δείτε εδώ φωτογραφίες και βίντεο από την επίσκεψη!