Άνοιγμα του σχολείου στην κοινότητα
Άνοιγμα σχολείου στην κοινότητα – Συνεργασία με επαγγελματίες, φορείς και δομές Υγείας.
Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων και στο Πρόγραμμα :
«Μαθαίνοντας για τη σεξουαλική υγεία, γνωρίζοντας επαγγελματίες υγείας»
Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων για τη Γ τάξη στο θεματικό κύκλο « Ζω καλύτερα – Ευ ζην » , το σχολείο μας επέλεξε να ακολουθήσει πρόγραμμα ανοίγματος στην κοινότητα, να συνεργαστεί με φορείς και επαγγελματίες Υγείας, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να ενημερωθούν όχι μόνο για θέματα σεξουαλικής αγωγής από ειδικούς αλλά να γνωρίσουν και διάφορα επαγγέλματα υγείας στα πλαίσια του επαγγελματικού τους προσανατολισμού. Το εγκεκριμένο πρόγραμμα αναπτύχθηκε από την κ. Χριστίδου Χριστίνα, ψυχολόγο, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Δ.Δ.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης, κατά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΙΕΠ.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατά τα πρώτα εργαστήρια με τις εκπαιδευτικούς τους κ. Παπαδοπούλου Κωνσταντία, κ. Κωνσταντίνου Ευθαλία και κ. Παπαδοπούλου Βασιλική κατά τη διάρκεια σειράς δραστηριοτήτων αναγνώρισαν ανάγκες, διετύπωσαν ερωτήσεις, ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα και τη δομή του. Ανέπτυξαν ακόμη μέσα από δραστηριότητες εμπιστοσύνη και οικειότητα, συνέταξαν σε κάθε τμήμα συμβόλαιο ομάδας και δημιούργησαν ομάδες εργασίας. Επίσης χρειάστηκε να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους από το μάθημα της Βιολογίας.
Στη συνέχεια :
- την Πέμπτη 11-11-2021 κατά τη διάρκεια του 3ου εργαστηρίου με θέμα «Μαθαίνω το σώμα μου & τις λειτουργίες του» – «Το επάγγελμα του γιατρού –γυναικολόγου » οι μαθητές και οι μαθήτριες και των 4 τμημάτων συναντήθηκαν ταυτόχρονα διαδικτυακά για 3 διδακτικές ώρες με την εισηγήτρια κ. Αρμένη Δέσποινα ιατρό – γυναικολόγο για να ενημερωθούν, να διατυπώσουν ερωτήσεις για το αναπαραγωγικό σύστημα, τη σύλληψη και την αντισύλληψη και επιπλέον, μέσω συνέντευξης, να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το επάγγελμα. Σε όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, παρουσία και των καθηγητών/τριών, το ενδιαφέρον τους παρέμεινε αμείωτο.
- Την Δευτέρα 15/11 και την Πέμπτη 18/11/21 κατά τη διάρκεια του 4ου εργαστηρίου με θέμα: «Ο έρωτας στην εφηβεία» – «Το επάγγελμα του ψυχολόγου», πραγματοποιήθηκαν 3ωρες βιωματικές δράσεις δια ζώσης για τα τμήματα Γ1 & Γ2 και Γ3 & Γ4 αντίστοιχα, στις αίθουσες διδασκαλίας με εισηγήτριες τις κ.κ. Μαυρομάτη Φωτεινή, νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας, Βαρβέρη Μαριάνθη, ψυχολόγο, Ευστρατίου Σοφία, ψυχολόγο από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου. Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και μέσα από τη δράση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να προβληματιστούν για τις ψυχολογικές αλλαγές στην εφηβεία, το ρόλο των σχέσεων σε αυτήν την ηλικία και τη διερεύνηση παραγόντων χτισίματος υγιών σχέσεων. Ενημερώθηκαν ακόμη για τη Μονάδα και τη λειτουργία της ως δομή προστασίας, πρόληψης & αντιμετώπισης προβλημάτων παιδιών και εφήβων. Τέλος, συγκέντρωσαν πληροφορίες για να συνθέσουν το προφίλ των παραπάνω επαγγελμάτων.
- Την Τετάρτη 24/11 και την Παρασκευή 26/11/21 κατά τη διάρκεια του 5ου εργαστηρίου τους πραγματοποιήθηκαν 3ωρες βιωματικές δράσεις δια ζώσης για τα τμήματα Γ1 & Γ2 και Γ3 & Γ4 αντίστοιχα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολείου με θέμα:
«Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα –AIDS» – «Το επάγγελμα του/ης Επισκέπτη/τριας Υγείας»
και εισηγήτρια την κ. Ευαγγελίδου Δόμνα, Επισκέπτρια Υγείας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Β.Δ. Τομέα του Γ.Ν. Παπανικολάου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, έκαναν ερωτήσεις, συμμετείχαν σε μια διαδραστική ενημέρωση σχετικά με τη φροντίδα του εαυτού τους, τα ΣΜΝ και το Aids, την προφύλαξη και την προστασία τους από αυτά όσο και από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Στο τέλος πήραν συνέντευξη από την Επαγγελματία Υγείας για να συντάξουν το επαγγελματικό προφίλ, αλλά και για να μάθουν σχετικά με το Φορέα της εργασίας της.
- Τη Δευτέρα 29/11, την Τρίτη 30/11, την Τετάρτη 1/12, και την Παρασκευή 3/12/2021 κατά τη διάρκεια του 6ου εργαστηρίου τους πραγματοποιήθηκαν 3ωρες βιωματικές δράσεις δια ζώσης για τα τμήματα Γ1, Γ2 , Γ4 και τέλος Γ3 αντίστοιχα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολείου με θέμα: «Στερεότυπα και προκαταλήψεις σχετικά με τα φύλα» – «Το επάγγελμα του/ης κλινικού/ης ψυχολόγου & του/ης κοινωνικού/ης ανθρωπολόγου», με εισηγήτριες τις κ.κ. Τερζοπούλου Γαβριέλλα, κλινική ψυχολόγο και Φυλακτού Κυριακή, κοινωνική ανθρωπολόγο από το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα». Οι μαθητές και οι μαθήτριες αφού συμμετείχαν με ιδιαίτερο ζήλο σε βιωματική δράση, συζήτησαν στη συνέχεια για στερεότυπα & προκαταλήψεις σχετικά με τα φύλα, έθιξαν το επίκαιρο θέμα της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης, τους τρόπους πρόληψης & αντιμετώπισης και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της «Πυξίδας» και τον επαγγελματικό ρόλο των εισηγητριών. Η συνεργασία του σχολείου με την Πυξίδα και τα στελέχη της είναι συνεχής και θα αξιοποιηθεί και κατά τη διάρκεια του επόμενου θεματικού κύκλου.
- Οι μαθητές και οι μαθήτριες στο επόμενο 7ο και τελευταίο εργαστήριο αυτού του κύκλου θα έχουν συζήτηση ανατροφοδότησης- αξιολόγησης των εργαστηρίων, θα συμπληρώσουν φύλλα αυτοαξιολόγησης- ετεροαξιολόγησης και συνολικής αξιολόγησης του προγράμματος. Τέλος, σε συνεργασία με τα μέλη των ομάδων τους θα συγκεντρώσουν, επεξεργαστούν, εμπλουτίσουν και από έγκυρες πηγές του διαδικτύου και στη συνέχεια σε εύλογο χρόνο θα παραδώσουν το προφίλ των Επαγγελμάτων Υγείας με τα οποία ήρθαν σε άμεση επικοινωνία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας μικρός οδηγός Επαγγελμάτων Υγείας.