Εκπαιδευτική εκδρομή στα Ιωάννινα
Στις 3 και 4 Μαΐου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ τάξης του σχολείου μας με συνοδούς εκπαιδευτικούς την κ. Παπαδοπούλου Κ. (διευθύντρια), τον κ. Αλεξανδρίδη Ν., την κ. Κουτούλα Α. και την κ. Τσιάνη Μ. πραγματοποίησαν 2ημερη εκπαιδευτική εκδρομή στα Ιωάννινα, το Μέτσοβο και τη Σιάτιστα. Προορισμούς με μακραίωνη ιστορία, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, παραδοσιακά κτίσματα, αρχοντικά, εκκλησίες, τόπους γραφικούς.
Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν:
Στα Ιωάννινα
- Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, γνωστό και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, όπου φιλοξενούνται 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας. Σκοπός του καλλιτέχνη ήταν να αναπαραστήσει ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας σε φυσικό μέγεθος μέσα στο μουσείο σε ανάλογα διαμορφωμένους χώρους.
- Το κάστρο των Ιωαννίνων το πιο αρχαίο Βυζαντινό κάστρο (528 μ.Χ.) με σχέδια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, το οποίο την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας. Μέσα στο κάστρο στη Β.Δ. το Φετιχιέ Τζαμί, τον τάφο του Αλή Πασά και της οικογενείας του, το Θησαυροφυλάκιο.
- Μέσα στο κάστρο επίσης στην ακρόπολη Ιτς Καλέ το Βυζαντινό Μουσείο, όπου εκτίθενται ευρήματα από τη Βυζαντινή και τη Μεταβυζαντινή κυρίως περίοδο, γλυπτά, νομίσματα αλλά και κειμήλια, εικόνες και άλλα αντικείμενα από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα.
- Το Μουσείο Αργυροτεχνίας στο δυτικό προμαχώνα της Ν.Α. ακρόπολης. Το Μουσείο, διαμορφωμένο στα δύο επίπεδα του προμαχώνα, με τρόπο εξαιρετικό και την αξιοποίηση ψηφιακών μέσων πραγματεύεται με σκοπό τη διάσωση της γνώσης για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία και τη διάχυση της πληροφορίας γύρω από την τεχνολογία της στο ευρύ κοινό. Επίσης αναδεικνύεται η σύνδεση αυτής της τεχνολογίας με τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής γύρω από τα οποία αυτή αναπτύχθηκε και άκμασε (κυρίως 15ο αιώνα και έπειτα).
- Τη Λίμνη Παμβώτιδα και το Νησάκι με το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου, στο χώρο της Μονής του Αγ. Παντελεήμονα, όπου ο Αλή είχε μετατρέψει σε εξοχική κατοικία του, εκεί όπου και δολοφονήθηκε. Στο Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα που έχουν σχέση με τη δράση του Αλή Πασά (συλλογή Φ. Ρουπακιώτη) και κειμήλια της επαναστατικής περιόδου των Ελλήνων (19ου αιώνα).
- Το Σπήλαιο Περάματος έκτασης 14.800 τ.μ., ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια των Βαλκανίων με τουριστική διαδρομή 1.100 μέτρων και 600 σκαλοπατιών, στο οποίο βρέθηκαν απολιθωμένα οστά και δόντια αρκούδας των σπηλαίων.
Στο Μέτσοβο
- Τον παραδοσιακό οικισμό με την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική στις πλαγιές της Πίνδου, την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του.
Στη Σιάτιστα την κωμόπολη των επιβλητικών αρχοντικών και των ευεργετών
- Τον ναό της Αγίας Παρασκευής και της Αγίας Αικατερίνης που είναι ο αρχαιότερος από τους ναούς που σώζονται σήμερα. Κτίσθηκε στα 1677, είναι βυζαντινού ρυθμού, θολωτός, με τρούλους και αψίδες. Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό του ναού στο οποίο το εξαιρετικής τέχνης επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού αξίζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς και οι εικόνες που κοσμούν τόσο το τέμπλο όσο και τους τοίχους. Οι εικόνες αποτελούν έργα εκκλησιαστικής τέχνης του Κρητικού ζωγράφου/αγιογράφου Θεόδωρου Πουλάκη. Εντυπωσιακό είναι ότι στο γυναικωνίτη του παραπάνω ναού απεικονίζονται οι αρχαίοι φιλόσοφοι (Πλούταρχος, Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Θουκυδίδης, Σόλωνας, Σίβυλλα), στοιχείο που συμβολίζει, κατά μια άποψη, την επίδραση των αρχαίων στη διαμόρφωση του Χριστιανισμού.
- Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας(1888) στο οποίο στεγάζεται η ιστορική Παλαιοντολογική Συλλογή με απολιθώματα που ανήκουν σε προβοσκιδωτά που έζησαν στην περιοχή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν παρέχοντας πληροφορίες για την πορεία και την εξαφάνισή τους. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το Βοτανικό Μουσείο με ενδημικά φυτά του όρους Μπούρινου.
Ο βροχερός καιρός σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής αν και ταλαιπώρησε, δεν χάλασε την καλή διάθεση όλων όσων συμμετείχαν σε αυτό το πλούσιο πρόγραμμα το οποίο εμπλουτίστηκε και με διασκέδαση σε παραδοσιακή ταβέρνα του κέντρου των Ιωαννίνων.