Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΝΤΟΚΤΟΡ ΓΟΥΑΪ ?
Την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης μεταφέρθηκαν με τουριστικό λεωφορείο και πήραν μέρος στο Εκπαιδευτικό Διαδραστικό Πρόγραμμα «ΝΤΟΚΤΟΡ ΓΟΥΑΙ? ΚΑΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ» που διοργανώνει ο όμιλος ΤΙΤΑΝ στο εργοστάσιο Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης. Ο σχεδιασμός και η επιστημονική επιμέλεια ανήκουν στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Τα παιδιά συνόδευαν ο κος Αλευρίδης Ιωάννης, η κα Τσιάνη Μαρία και ο κος Νικολαΐδης Δημήτριος.
Στο πλαίσιο των μαθημάτων Φυσικής και Χημείας αλλά και του Εργαστηρίου δεξιοτήτων, τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και διαδοχικά συμμετείχαν στις παρακάτω εκπαιδευτικές δράσεις:
- ενημερώθηκαν από τον προϊστάμενο του διοικητικού και οικονομικού τμήματος για την απαιτητική διαδικασία της συλλογής της πρώτης ύλης, της επεξεργασίας της και του μετασχηματισμού της στο τελικό προϊόν που είναι το τσιμέντο. Για τον σκοπό αυτό παρακολούθησαν αναλυτική παρουσίαση (powerpoint) και καθοδηγήθηκαν στις πολύπλοκες φυσικές και χημικές διεργασίες που επιτελούνται στα διάφορα στάδια λειτουργίας του εργοστασίου. Παράλληλα, ενημερώθηκαν αδρά και για το οργανόγραμμα ενός τόσο μεγάλου ομίλου και για τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν.
- η μηχανικός του εργοστασίου, η οποία κατέχει και τη θέση του τεχνικού ασφαλείας, παρουσίασε στα παιδιά τη θέση της γυναίκας στις θετικές επιστήμες και μέσω της δικής της προσωπικής ιστορίας ανέπτυξε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη μηχανικός σε ένα περιβάλλον που στο παρελθόν ήταν ανδροκρατούμενο.
- οι μαθητές και οι μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με τη βιομηχανική ρομποτική και προσέγγισαν τα προβλήματα που καλείται κάποιος να αντιμετωπίσει προκειμένου να μετατρέψει έναν μηχανικό βραχίονα σε λειτουργική και παραγωγική μονάδα ενός βιομηχανικού συγκροτήματος. Για τον σκοπό αυτό, σε ειδική αίθουσα και με την υποστήριξη δύο εκπροσώπων του “Δημόκριτου” χωρίστηκαν σε ομάδες των δύο ατόμων και χειρίστηκαν με ιδιαίτερη, ομολογουμένως, επιτυχία έναν ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος βασίζονταν σε έναν μικροεπεξεργαστή arduino και ο προγραμματισμός των κινήσεών του γινόταν σε περιβάλλον scratch. Ο ενθουσιασμός όλων ήταν συγκινητικός, η δε επιτυχία του εγχειρήματος απόλυτη.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του “Δημόκριτου”, οι οποίοι δέχονται δεκάδες σχολεία δευτεροβάθμιας αλλά και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη στάση των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας, και, για να τους ανταμείψουν, παράκαμψαν το τυπικό πρόγραμμα του εκπαιδευτικού προγράμματος και ενεργοποίησαν και τα διαθέσιμα μικροσκόπια, δίνοντας σε όλους και όλες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν κύτταρα και βιολογικές δομές διαφόρων οργανισμών.
Αξίζουν σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες που συμμετείχαν στη δράση τα θερμότερα συγχαρητήρια για τη συμμετοχή, τη στάση και το ενδιαφέρον που επέδειξαν. Εύγε!!