Εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ τάξης στη Θεσσαλία
Από την Κυριακή 7 έως και την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 οι μαθητές και μαθήτριες των περιβαλλοντικών ομάδων της Γ΄ τάξης, με συνοδούς την κ. Παπαδοπούλου Κωνσταντία, τον κ. Γεωργιάδη Θεόδωρο και την κ. Περτσινίδου Μυρτώ, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στα Μετέωρα – Καλαμπάκα – Τρίκαλα – Πύλη – Ελάτη- Λίμνη Πλαστήρα – Καρδίτσα.
Η επίσκεψη αυτή έδωσε στους μαθητές και στις μαθήτριες ευκαιρίες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, καθώς και ερεθίσματα για να υποκινήσουν τη συναισθηματική και αισθητική τους ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, τα τοπία και οι αστικοί προορισμοί που επισκέφτηκαν τους ευαισθητοποίησαν σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον, αλλά και με τη βαρύτατη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν :
● Στα Μετέωρα, στο μοναδικό αυτό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο, σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας, χαρακτηρισμένο επίσης Μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς από τον Ο.Η.Ε. , την ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου και την ιερά μονή Βαρλαάμ και οι δύο με πλούσια και αξιόλογη συλλογή χειρογράφων, εικόνων και ιερών κειμηλίων.
● Στην Καλαμπάκα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μουσείο μανιταριών , στη συλλογή του οποίου γνώρισαν μερικά από τα θηλαστικά και τα πτηνά της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενημερώθηκαν για την προστασία των οικοσυστημάτων της άγριας ζωής και των ζώων υπό εξαφάνιση. Γνώρισαν ακόμη τα μανιτάρια και την πλούσια ποικιλία τους σε σχήματα και χρώματα, όπως και τα είδη που ευδοκιμούν στην Ελλάδα.
● Στην πόλη των Τρικάλων , το βυζαντινό Κάστρο και το επιβλητικό ρολόι , την παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι που βρίσκεται στις παρυφές του, με τα αρχοντικά του 17ου και 19ου αιώνα και τις δέκα εκκλησίες χτισμένες κοντά – κοντά η μία στην άλλη. Τα παλιά Μανάβικα με τις τοιχογραφίες , τα παραδοσιακά ταβερνάκια και καφέ. Στις όχθες του Ληθαίου ποταμού , με το άγαλμα του Ασκληπιού , του οποίου γενέτειρα θεωρείται η αρχαία Τρίκκη, πέρασαν πολλές φορές από την Κεντρική Γέφυρα , πεζογέφυρα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, όπως και από την κεντρική πλατεία. Οι μαθητές εύκολα προσαρμόστηκαν στους φαρδείς πεζόδρομους, στις διαβάσεις των πεζών, στους πολλούς ποδηλατοδρόμους , στο χαλαρό κλίμα μιας μικρής πόλης ευχάριστης και φιλόξενης.
Ξεναγήθηκαν ακόμη στο κτίριο των παλιών φυλακών – με τα οθωμανικά λουτρά στο ισόγειο και το Κέντρο Έρευνας Τσιτσάνη στον επάνω όροφο, χώρο με αναφορές στους ντόπιους συνθέτες και τραγουδοποιούς . Η επίσκεψη στην άκρη της πόλης συμπληρώθηκε με τη ξενάγηση στο γειτονικό Κουρσούμ Τζαμί (Μολυβένιο τζαμί), το μόνο σωζόμενο από τα πολλά τζαμιά της πόλης των Τρικάλων.
Η επίσκεψη στα αξιοθέατα της πόλης ολοκληρώθηκε με τη ξενάγηση στο Μύλο του Ματσόπουλου , πολιτιστικό πνεύμονα της πόλης, που κατασκευάστηκε το 1884 και σήμερα είναι ιστορικό-βιομηχανικό πάρκο και πολιτιστικό κέντρο.
● Στην Πύλη, 18 χιλ. από τα Τρίκαλα, μεταξύ του Κόζιακα και του Ίταμου, η στάση στο θαυμαστό πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα, στον Πορταϊκό ποταμό και η διάθεση για ένα περίπατο στη φύση έφερε την ομάδα στο Βυζαντινό Ναό Πόρτα Παναγιά του 13ου αιώνα , ναό με εξαιρετικές ολόσωμες τοιχογραφίες του Χριστού και της Παναγίας.
● Την Ελάτη, το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων, που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε ύψος 950 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα, με παραδοσιακές κατοικίες και πνιγμένη βέβαια στα έλατα.
● Στην περιμετρική διαδρομή της λίμνης Πλαστήρα, στα Άγραφα, μαγευτικές εικόνες από τη φύση και τα χωριά γύρω απ΄ αυτήν . Μια τεχνητή λίμνη του 1959, σε πλήρη αρμονία με τη φύση και το φράγμα Ταυρωπού των 220 μ..Τα νερά της λίμνης τροφοδοτούν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ, αρδεύουν τον Θεσσαλικό κάμπο και υδροδοτούν την πόλη της Καρδίτσας , τις κωμοπόλεις και τα χωριά.
● Στην πόλη της Καρδίτσας, το εντυπωσιακό κτίσμα της Δημοτικής Αγοράς , τον ανδριάντα του Γ. Καραϊσκάκη στην πλατεία Πλαστήρα και το άλσος του Παυσίλυπου στην καρδιά της πόλης. Η επιλογή της πόλης των Τρικάλων ως κεντρικού προορισμού της εκπαιδευτικής εκδρομής έγινε για να γνωρίσουν οι μαθητές /τριες μια πόλη που χαρακτηρίζεται ως «έξυπνη» για τις επιλογές της που θα την κάνουν βιώσιμη και πιο φιλική στους πολίτες και στο περιβάλλον. Η ομάδα ενημερώθηκε, στο χώρο του δημοτικού Συμβουλίου , από τον υπεύθυνο τύπου του Δήμου Τρικκαίων – δημοσιογράφο κ. Μιχαλάκη Θανάση, για μια σειρά πρωτοποριακών επιλογών που οι περισσότερες συνδέονται με την εξέλιξη της τεχνολογίας (SMART TRIKALA) και την παράλληλη πολύχρονη αγωγή των πολιτών. Επισκέφθηκε το κέντρο διαχείρισης της έξυπνης πόλης και αναχώρησε με φρέσκιες ιδέες και προσδοκίες για το ότι με κοινή προσπάθεια και η πόλη μας μπορεί να βελτιωθεί .