Εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ τάξης στην Ξάνθη
Στις 23 και 24 Απριλίου 2018 μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης του σχολείου μας που συμμετέχουν σε καινοτόμα προγράμματα ( Περιβαλλοντικά, Αγ. Υγείας και Αγ. Σταδιοδρομίας ) πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στη Ξάνθη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε πρώτα επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων όπου τα παιδιά συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας και παρουσίασαν «τα ευρήματά» τους στους συμμαθητές τους. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Κέντρο Διαχείρισης Βιστωνίδας παρακολούθησαν βίντεο για το Εθνικό Πάρκο Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους του Κέντρου. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη – ξενάγηση στην περιοχή του Πόρτο Λάγους και παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας με τηλεσκόπια . Το απόγευμα επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, ενημερώθηκαν για την ιστορία της πόλης , τον πλούτο της στο παρελθόν , τα καπνά της , τα 100 αρχοντικά της , την άνθηση και την παρακμή της, την ζωή των κατοίκων της στο παρελθόν αλλά και στο παρόν. Η επίσκεψη στο Σπίτι της Σκιάς του καλλιτέχνη – δημιουργού κ. Βαΐτση Τριαντάφυλλου εντυπωσίασε μαθητές και εκπαιδευτικούς με την πρωτοτυπία των έργων του και με τη χρήση των ανακυκλώσιμων υλικών.
Η περιήγηση στην παλιά πόλη με τα καφέ , τα πολιτιστικά κέντρα και τους συλλόγους, τους φοιτητές , τη ζωντάνια , τις μυρωδιές από τα γλυκά και τα λουλούδια στις αυλές των παλιών σπιτιών ήταν μια εμπειρία μοναδική. Η πλούσια ημέρα ολοκληρώθηκε σε παραδοσιακή μουσική ταβέρνα της περιοχής.
Την επομένη ακολούθησαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα « Στους Μαιανδρισμούς του Νέστου» με τις υπεύθυνες του ΚΠΕ Βιστωνίδας. Έπαιξαν παιχνίδια προσανατολισμού στη θέση «Θέα» πάνω από τα Ίμερα, είδαν τον Νέστο και τους μαιανδρισμούς του πρώτα από ψηλά, ενημερώθηκαν για την ιστορία και τη μορφολογία της περιοχής, για την πανίδα και τη χλωρίδα, όπως και για την αλλοίωση που υπέστη στο πέρασμα των χρόνων. Στη συνέχεια στους Τοξότες ακολούθησαν το μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι και συμμετείχαν σε δράσεις στην όχθη του.
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην πόλη της Καβάλας, βόλτα στο λιμάνι και στο κέντρο της και με ενημέρωση για την ιστορία της , για το φρούριο και το υδραγωγείο της από τις συνοδούς καθηγήτριες.
Το παραπάνω οδοιπορικό, εκτός από ωραίες εικόνες και εμπειρίες ήταν μια ακόμα προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αξία της φύσης και την ανάγκη για ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και περιβαλλοντικής ευθύνης απέναντι στο παρόν και το παρελθόν του τόπου μας.